Aanbiedingen

Gereedschap/materiaal 

Subcategorieën

 • Kwasten

  Een kwast als gereedschap bestaat uit samengebonden vezels waarmee een substantie op een voorwerp aangebracht kan worden, of om schoon te maken.

  Van oudsher bestaat een kwast uit haar van dieren (varkenshaar, dassenhaar) of uit plantaardige vezels. Tegenwoordig worden ook kunststofvezels gebruikt. De vorm ziet er vrijwel steeds hetzelfde uit; een steel om vast te houden met op het uiteinde haren waarin de vloeibare, gel- of poedervormige substantie blijft hangen. De meeste kwasten zijn rond, maar er zijn ook platte of blokvormige kwasten.

 • Rollers

  Een verfroller is een stuk gereedschap om door middel van heen en weer rollen verf op een oppervlak aan te brengen.

  Het is een in vorm gebogen stalen beugel met een plastic handvat, waarop een rol geklikt kan worden. Deze rol kan gemaakt zijn van schuimrubber of schuimplastic. Er zijn ook zogenaamde vachtrollers, mohairrollers en structuurrollers, ieder met eigen specifieke eigenschappen.

  Door de roller al rollend te drenken in een bakje met verf of lak en vervolgens over het te schilderen oppervlak heen en weer te rollen kan een voorwerp of oppervlakte geverfd worden. Dit is op vlakke ondergronden een snellere methode dan het werken met een kwast.

  Meestal wordt het te schilderen object in vlakken verdeeld bij het aanbrengen/rollen, zodat elk vlak optimaal verdeeld wordt (afwisselend van links naar rechts en van boven naar beneden). De mooiste afwerking wordt verkregen wanneer wordt 'afgerold' in de richting van 'het werk wat al gedaan was'. Zo krijg je geen 'aanzetten'.

 • Schuren

  Grondig opruwen en naschuren van bestaande verflagen is nodig om een goede hechting tot stand te brengen. Belangrijk hierbij is de keuze van het juiste schuurmiddel. Té grof schuurpapier veroorzaakt zichtbaar blijvende schuurkrassen. De keuze voor té fijn schuurpapier zorgt daarentegen weer voor onvoldoende oppervlaktevergroting waardoor de aanhechting minder goed is.

 • Kit

  Kit is de verzamelnaam voor dikvloeibare materialen, die gebruikt worden voor verlijming of als afdichting. Een kit blijft na opdrogen plastisch.

  Kitten zijn over het algemeen verkrijgbaar in kokers, en worden aangebracht door middel van een kitspuit.

 • Vul - reperatiemiddelen

  De huisschilder gebruikt een plamuurmes om oneffenheden in houten voorwerpen uit te vullen door plamuur of een ander egalisatiemiddel aan te brengen, dit ter voorbereiding van het schilderwerk.

 • Verdunning en reinigen
 • Gereedschap

  Een plamuurmes bestaat uit een plat stuk staalplaat dat in een handvat is geklemd, het heeft een licht verende werking. Plamuurmessen hebben diverse breedten en lengten.

  De huisschilder gebruikt een plamuurmes om oneffenheden in houten voorwerpen uit te vullen door plamuur of een ander egalisatiemiddel aan te brengen, dit ter voorbereiding van het schilderwerk. Ook wordt een plamuurmes gebruikt om gaten in muren uit te vlakken.

  Plamuurmessen zijn er in diverse soorten, zo is er het "Duitse" plamuurmes, dat een nogal stug blad en een beukenhouten heft heeft (zie foto). Het zogenaamde "Engelse" plamuurmes heeft een veel soepeler stalen blad dat door loopt in het palmhouten heft.

  Meestal wordt met twee plamuurmessen gewerkt, waarbij de grotere dient als 'spaarblad', en de kleinere voor het eigenlijke werk, op deze manier wordt de plamuur bij elkaar en in beweging gehouden.

 • Plakband

   Plakband is een artikel waarmee allerlei voorwerpen vast kunnen worden gemaakt, permanent of tijdelijk. Afdekplakband voor schilderwerk is gemakkelijk verwijderbaar. Afhankelijk van de  toepassing kan de breedte van een rol plakband variëren, en ook de kleur en het materiaal van de rol kunnen verschillen. De eerste vorm van plakband werd  in 1926 uitgevonden door een  werknemer van 3M, Richard Drew.

 • Afdekken

  Alles wat in de kamer tijdens het schilderen onbedekt blijft kan onder de verfspetters komen te zitten, en het kost veel tijd om die weer te verwijderen. Zorg er dus voor dat alles is afgedekt. Grote objecten kun je bedekken met afdekzeil en kleinere voorwerpen, zoals lampenkappen en deurknoppen, kun je inpakken in folie. Blijft dat niet goed zitten, zet het dan vast met plakband.

 • Afbijten

  Om verf daadwerkelijk los te krijgen, wordt bij het gebruik van een verfkrabber ook gebruikgemaakt van een verfstripper of verf-afbijt om de verf te laten bladderen. Daarna kan met de verfkrabber de losgebladderde verf verwijderd worden. Om dit proces zo gemakkelijk mogelijk te maken is een goede verfkrabber scherp. Nadeel hiervan is dat de ondergrond hierdoor kan beschadigen.

 • Roosters en emmers